вівторок, 5 квітня 2016 р.

Співпраця Перечинського районного будинку культури з ромською національною  меншиною міста Перечин

   8 квітня 2016 року о 14.00  вокальний коллектив ромської меншини міста Перечин (керівник Руслан Сурмай)  візьме участь у святковому концерті  приуроченому  до Дня  ромів,  який відбудеться в Закарпатській обласній філармонії  м.Ужгород. 
     Хочу трішки розповісти про історію відкриття  цього прекрасного колектива.
     Колись я мала нагоду  працювати в Перечинському КП «Комунальник»,  де одним із обов’язків у мене була робота по благоустрою у місті. Цю роботу мені допомагали проводити працівники  ромської національності. Одного разу під час розмови із ними я дізналася, що один із працівників дуже гарно співає, але не придала цьому значення. Як то кажуть - почула та й забула.
      Але через певний час в інтернеті випадково знайшла відео виступу цього працівника. Я була приємно вражена! Настільки гарно та душевно звучали пісні у його виконанні!
      Так склалося, що невдовзі роботу я змінила. Почала працювати в районному будинку культури.
       І ось розпочалася підготовка  до  ІІ  відкритого  фестивалю  мистецтв «Перечинщина скликає таланти - 2013», який мав проводитися  в селі Дубриничі.
       Почали запрошувати різні колективи для участі у концертній програмі, і тут я згадала про співочого рома. Зв’язалася з ним , і з’ясувалося, що не тільки він один співає, у  колективі є ще  багато талановитих учасників. На цьому фестивалі виступив дует у складі  -  Віктора Адама та Ірини Сурмай. Потім був виступ на сцені районного будинку культури на святковому нагородженні кращих  футбольних  команд  Перечинського  району.  А потім -  ІІI  відкритий  фестиваль  мистецтв «Перечинщина скликає таланти -  2015», який  відбувся в селі Т.Ремета , де вже виступили  три учасники -  Віктор Адам,  Ірина Сурмай та Гопал Сурмай , які прекрасно виконали  естрадні пісні.
     Не забарився і «Вертеп - 2016» - «Перечинські колядки». Звичайно, що не змогли не запросити  цей чудовий колектив на свято. І він став родзинкою концертної програми . В колективі  вже було девять учасників , які показали чудову програму, де  прозвучали ромські, російські та українські пісні.
    Різдвяний  фестиваль прийшла подивитися поціновувачка народного мистецтва, бувший начальник відділу культури Любов Луцук, яка  подала ідею про пошиття костюмів для ромського колективу. Я цю ідею підтримала, і завдяки спонсорській допомозі Любові Миколаївни з придбання полотна,  мені власноруч вдалося пошити сценічні стилізовані костюми для учасників – 5 чоловічих сорочок та 5 жіночих комплектів (сукня, блузка та пояс). Старалася , як могла, включивши всю свою фантазію.
     Ще одним сюрпризом для нас став виступ ромського колективу на святковому концерті до дня 8-го Березня . Учасники продемонстрували нові номери, один з яких був із національними танцювальними елементами.
     Співпраця Перечинського районного будинку культури  із вокальним колективом ромської національної меншини й надалі буде плідно  продовжуватись. Учасникам бажаємо творчих успіхів та натхнення на нові цікаві номери.