понеділок, 28 листопада 2016 р.

День пам'яті жертв голодомору в СК с.Сімер

Щорічно кожну четверту суботу листопада в Україні відзначається День пам'яті жертв голодомору та політичних репресій.  З цією метою завбібліотекою та завклубом с. Сімер 26 листопада  о 15 00 ,в клубній установі , біля тематичної виставки "Голодомор мовою документів" , було проведено урок історичної пам"яті, під назвою "Запали свічку пам"яті" з учнями Сімерської ЗОШ.

День пам'яті жертв голодоморів та політичних репресій в м. Перечин

25 листопада 2016 року, на пл.Народній біля Хреста відбувся мітинг-реквієм в пам’ять жертв голодоморів та політичних репресій. 
Голодомори: 1921 - 1922,   1932 - 1933, 1946 – 1947 років, «Велика чистка» 1937 –
1938 рр., яка охопила весь Радянський Союз і була  спрямована на знищення реальних та уявних ворогів СталінаСмертний вирок ставав звичайним явищем і не підлягав апеляції. У кращому разі, на «ворогів народу» чекав тривалий термін ув'язнення в  сибірських  концтаборах.  Головним наслідком масових репресій було фізичне винищення      активної та інтелектуальної частини нації .За розмахом знищення населення власної країни сталінський терор не знає собі рівних у світовій історії. Він залишився у пам’яті людства під назвою Великого Терору. У цей час жертвами репресій стали понад 2,5 мільйони людей. Серед них незліченна кількість - українці. Але все - таки найбільш жорстокою була трагедії голодомору 1932 - 1933 років.
На мітингу-реквіємі були присутні керівники району та міста, учні та педагоги Перечинських ЗОШ І-ІІ ст. та гімназії, активні і свідомі перечинці.  Учасники вшанували пам'ять жерт хвилиною мавчання та запалили свічки біля хреста.  Учениця Перечинської ЗОШ І-ІІ ст. Еріка Станко прочитала проникливу поезію, від якої у багатьох учасників на очі навернулись сльози.  Також священослужителями міста було проведено поминальну панахиду за жертвами голодоморів та політичних репресій.