четвер, 16 березня 2017 р.

Урочистості присвячені 203 річниці від Дня народження Т.Г. Шевченка та 78 річниці з Дня проголошення Карпатської України в Перечинському РБК

 14 березня в малому залі Перечинського РБК відбулось урочисте зібрання та святковий концерт присвячені 203 річниці від Дня народження Т.Г. Шевченка та 78 річниці з Дня проголошення Карпатської України.
 З історичними подіями участі патріотів Перечинщини у творені Карпатської України та життєвим і творчим шляхом Великого Кобзара присутніх ознайомили:  відомий поет Перечинщини, член Національної спілки письменників України , голова районного громадського об'єднання "Просвіта"  Іван Козак, а також вчитель Перечинської ЗОШ І-ІІІ ст. , поетеса  Ганна Мегела.
 Пам'ять патріотів Перечинщини також вшанували покладанням корзини квітів до пам'ятного хреста на місці розстрілу героїв Карпатської України.
  Також на зустрічі виступили : керівник апарату Перечинської РДА Надія Девіцька,  голова Перечинської районної ради Михайло Ласкін, секретар Перечинської міської ради Олеся Вовканич-Белеканич, письменник, голова всеукраїнського товариства  "Лемківщина" Василь Мулеса, активіст Юрій Кидора. 
   Грамотами за активну громадсько - культурну роботу були нагороджені такі громадяни міста та району: грамотою від Перечинської РДА - начальник відділу культури Перечинської РДА Марія Пекар; грамотою  Перечинської районної ради - бібліограф Перечинської районної бібліотеки Тамара Константінова; грамотою  Перечинської міської ради - голова Всеукраїнського товариства  "Лемківщина" Василь Мулеса  ; а також  грамотою Крайового культурно-освітнього товариства "Просвіта" нагороджено члена районного громадського об'єднання "Просвіта" Федора Хмарно . 
  Після виступів і нагороджень на глядачів чекала концертна програма у виконанні аматорів району.
Ведучим програми став учень Перечинської ЗОШ І-ІІІ ст. Сергій Яким.
 На розсуд присутніх було представлено дві поезії Івана Козака «Промінець надії» та «Карпатська перлина» , які прочитали директор Перечинської РБК Тетяна Кречко і вчитель Перечинської ЗОШ І-ІІІ ст.  Лариса Бігун
 У виконанні учениці Перечинської гімназії та учасниці художньої самодіяльності Будинку дитячої та юнацької творчості Валерії Климець, на двох мовах - українській та словацькій, прозвучала пісня на сл. Т. Г. Шевченка - «Думи мої, думи», а дитячий вокальний ансамбль Перечинської дитячої музичної школи , кер. Владислав Керецман, виконав пісню в обробці В.Поповича "Ой ходи , весно". Цікавою сценкою -  «Жінки в житті Шевченка» , за мотивами сценарію «Любові пам'ять незабутня» Ірини Афендікової , глядачів порадували  працівники Перечинського РБК Т. Кречко , М. Бобко, Центральної бібліотечної системи - В. Стегура, А, Ткаченко, У. Лалакулич та учениці Перечинської гімназії В.Токар та А.Манзулич. 
   Також  працівниками Перечинської районної бібліотеки було презентовано дві книжкові виставки під назвою «Вічний як народ» та «Моя Карпатська Україно, найкраща квітко на землі», а учнями шкіл району виготовлено змістовні стінгазети на теми річниці з Дня народження Великого Кобзаря та проголошення Карпатської України.